PhP KuRuLuMu . . .
--------------------------------------------------------------------------------
PHP Kurulum
Adım 1, PHP derleyicisi;
http://www.php.net/downloads.php adresinden php'yi indirelim. [PHP 4.3.3 zip package [6,180Kb]
Bu dosyayı indirdikten sonra Chp dizinine winzip'in extract komutuyla dosyaları açalım. Bu işlem tamamlandıktan sonra dizin içindeki php-ini-dist dosyasının adını php.ini olarak değiştirelim. Ardından php.ini dosyasını C:windows'a kopyalayalım. Derleyici kurulumu tamamlandı...
Adım 2, MySQL Veritabanı;
Öncelikle
http://www.mysql.com/downloads/mysql-3.23.html adresinden MySql'i indirelim. (Daha üst sürümüde olabilir)
Setup.exe şeklinde inen dosyayı çift tıklayarak sistemimize kuralım. Yükleme işlemi bittikten sonra C:mysqlbin dizinindeki winmysqladmin.exe dosyasını çalıştıralım. Program açıldıktan sonra sizden kullanıcı adı ve parola belirlemenizi isteyecektir. Buraya gireceğiniz kullanıcı adı ve parolayı sallamayın ve kaybetmeyin. Kullanıcı adı ve parolanızı belirledikten sonra sistem tray'de trafik lambasına benzer bir işaret göreceksiniz. Eğer yeşil ışık yanıyorsa kurulum başarıyla sonuçlanmıştır.
Adım 3, Xitami Web Server Kurulumu ve PHP için ayarlanması;
Önce Xitami Web Server'i
http://downloads.zdnet.co.uk/0,39025602,...31s,00.htm adresinden indirelim (882 K).
Şimdi, Xitami'yi c:xitami dizinine kuralım. Kurulum yapılırken sizden yönetici adı ve parolası belirlemenizi isteyecek. Yukarıda MySql için girdiğiniz kimlik bilgilerini bu uygulama için de aynen girebilirsiniz.
Kurulum tamamlandıktan sonra sağ tarafta Xitami'nin yeşil ikonunu göreceksiniz. Eğer X ikonu yeşil değil kırmızı ise bir sorun var demektir. PWS'nin daha önce kurulu olması durumunda aynı programında http 80 portunu kullanmasından dolayı Xitami'ye sunucu olma izni vermeyeceğini aklımızda bulunduralım.
Şimdi sistem tray'daki X ikonuna çift tıklayalım ve açılan pencereden setup'u seçelim. Yeni bir pencere açılacak ve kendi yerel sunucumuzdaki bir adrese bağlanacak. Burası xitami'nin yapılandırma ekranıdır. Parolanız ve kullanıcı adınızı girerek sisteme bağlanın. Açılan sayfadan Configuration'a tıklayın
PHP için burada yapmamız gereken tek ayar Default HTML Page kısmına index.php yi eklemek... Buradaki diğer ayarları yapacağınız işe göre değiştirebilirsiniz. PHP'yi aktif hale getirebilmek için yapmamız gereken şey Filters başlığı altına PHP için bir kayıt girmek. Şimdi Filters'a tıklayalım. Aşağıdaki gibi bir pencere göreceksiniz. Aynen aşağıdaki gibi doldurun..
Şimdi Save'e tıklayın. Ana sayfa açılacak. Tekrar Save'e tıklayın. Ardından Server Restrart yapın..
İşte bu kadar artık sizinde php destekleyen bir web sunucunuz var! Php sayfalarınızı c:xitamiwebpages dizinine atıp çalıştırabilirsiniz.
Adım 4, phpMyAdmin Kurulumu;
phpMyAdmin , mysql veritabanı sunucumuza browser üzerinden erişmemizi sağlayan bir veritabanı yönetim aracıdır.
http://phpmyadmin.sourceforge.net/download.html adresinden phpMyAdmin.php.zip dosyasını çekelim. Dosyayı c:xitamiwebpages dizinine açalım. PhpMyAdmin klasörü içindeki config.inc.php dosyasını not defteri ile açalım;
$cfgServers[1]['user'] = 'camerondiaz'; // MySQL user
$cfgServers[1]['password'] = 'michelle'; // MySQL password (only needed with basic auth)
yukarıdaki satırları mysql kurarken girdiğimiz kimlik bilgileri ile değiştirelim.
PhpMyAdmin'i
http://127.0.0.1/phpMyAdmin adresinden çalıştırabilirsiniz..