Modifiye Nedir?
Gücü artirmak, yol tutuşu ve frenaji güçlendirmek, kabin vekaroserde degisiklik yapmak, bir baska deyisle otomobili ayricaliklikilmak..
Tuning yada diger adiyla Modifiye denince akla ilk gelen motorda güçartirimi oluyor. Neredeyse motorun üretimiyle birlikte gelismeyebaslayan modifiye islemi, günümüzde bir sektör haline geldi. Tabiiboyutlari da çok genisledi. Artik standardin disinda otomobilin gücünü,yol tutus özelliklerin! ve görünümünü degistirmek amaciyla yapylanislemler modifiye olarak adlandiriliyor.
Teknolojinin gelismesi, ürünlerin farkli zevklere göretasarlanmasini sagladi. Bu degisimde motorsporlarinin da katkisi çokbüyük. Öyle ki, kabin içindeki "süslemelerden" alüminyum görünümlü depokapaklarina kadar tüm aksesuarlarin temelinde motorsporlari yatiyor.Dis görünümde jant-lastik, karoser kiti, farlar, far kaslari, sonsusturucular, aynalar ve hava kanallari otomobili farkli kilanayrintilar. Bu aksesuarlardan bir bölümü, otomobilin sadece görünümünedegil, yol tutusuna da katki sagliyor. Kabindeyse direksiyon simidi,vites topuzu, konsol kaplamalari koltuklar ve renkli gösterge zeminleriyapilan degisiklikler arasinda yer aliyor.
Modifikasyonun temel amaci, gücü artirmak. Standarttan daha genispiston kullanmak ya da egzantrik milinin derecesini degistirmek, motoragüç kazandirmanin en etkin yollari.
Bunlari destekleyen diger islemler, elektronik beyin programiningelistirilmesi ve hava emmeyle egzoz sisteminin modifikasyonu. Turbotakviyeli motorlarda bu islemlere ek olarak turbo valfinin basinçlimitini artirmak, intercooler'i büyütmek ve pop-off supapi monteederek güç artirilabiliyor.
Otomobilde teknik olarak modifikasyon sadece gücü artirmayi degil,yol tutusu güçlendirmeyi ve frenaj kabiliyetini artirmayi da kapsiyor.Bu degisimler neredeyse bir zincir gibi birbirini takip ediyor, çünkügücü artirilan otomobili yolda tutmak için birtakim teknikdegisiklikler yapmak ve güvenli durabilmesini saglamak için frensistemini güçlendirmek gerekiyor. Biri eksik oldugunda, kötüsonuçlanabilecek kazalarin yasanmasy her an mümkün. Bu nedenle modifiyeislemini profesyonel kisilere birakmak en dogrusu. Dünyanyn en büyükmodifiye firmalarinin Türkiye temsilcilikleri bu amaçla hizmet veriyor.Bu arada kullanilan parçalarin mutlaka belgeli ve trafikte kullanimauygun olduguna dikkat etmek gerekiyor.
Dikkate alinmasi gereken bir baska nokta da bu isin hobi olarakdegerlendirilmesi. Son yillarda özellikle performans tutkunu gençlerarasinda yaygynlasan modifiye, farkli amaçlarla yapildiginda,insanlarin hayatini tehlikeye atacak sonuçlar dogurabilir. Yarismakiçin caddelerin uygun olmadigini unutmamak gerek.
Eğer yarismak ve otomobilinizin performansini görmek istiyorsaniz,yapmaniz gereken tek sey, bu yil sampiyona olarak düzenlenecek dragyarislarina katilmak. Toplam 7 siniftan (1600 cc'ye kadar* 1600-2000 ccarasi*2000-4000 cc arasi*4000-6600 cc arasi*Turbo ve /kompresörsüz*6601 cc nitrosuz ve asiri beslemesiz*asiri beslemeli)olusan sampiyona 6 yaristan olusuyor. Yarislarla ilgili ayrintili bilgialmak için Türkiye Otomobil ve Motorsporlari Federasyonu'nu 0216 4651155 no'lu telefondan arayabilirsiniz.
---
» Traction Control
Halk arasinda "anti-patinaj sistemi" olarak da isimlendirilen çekis kontrol sistemi, elektronik bir aktif güvenlik ünitesidir. Çekis Kontrol Sistemi Nedir?
Otomobilin çekise sahip tekerleklerinden herhangi birisi geregindenfazla dönüp patinaja düstügünde devreye giren sistem gazi kademeliolarak kesip motor gücünü gerekli oranda düsürerek patinaji önler.Böylece tekerleklerin yola tutunmasi saglanarak aracin güvenli birsekilde yol almasi saglanir.
Hangi araçlara uygulanabilir?
ABS fren sistemli ve enjektörlü her türlü araca uygulanabilir.
Çekis Kontrol Sistemi'nin avantajlari nelerdir?
Çekis Kontrol Sistemi bulunmayan araçlarda kaygan zeminlerde (islak,buzlu, toprak, vb.) ve dönüslerde gereginden fazla gaza basilmasidurumunda çekis yapan tekerlekler hizla bosa döner ve aracinsavrulmasina sebep olabilir. Oysa Çekis Kontrol Sistemi bulunanaraçlarda her türlü yol sartlarinda emniyetli yol tutus saglanir.
- Sürüs güvenliginizi arttirir
- Virajlarda yoldan çikmanizi engeller
- Kayfan zeminlerde güvenli yol almanizi saglar
- Her türlü yol sartinda daha performansli kalkis yapmaniza yardim eder
- Lastik ömrünü uzatir
- Aks, debriyaj balatasi, sanziman vb. aktarma organlarinin ömrünü uzatir
- Kullanim tarzina göre ayarlanabilir
- Istenildiginde devreden çikartilabilir
- Aracin orjinal tesisatini bozmaz
- -40 C, +80 C ortam sicaklakliklari arasinda çalisabilir
"... Yaptigim inceleme ve test sürüslerinde hiçbir olumsuzluk görmedim.Gerek üretim sekli, gerekse elde edilen sonuç itibariyla çokprofesyonel bir sistem. Ürünün en büyük avantaji sürücünün kullanimtarzina göre ayarlanabilmesi ve aracin orjinalligini bozmamasi. Busistem hem istenildiginde devreden çikartilabiliyor, hem de sökülmekistendiginde hiçbir olumsuz iz birakmiyor.
SÜRÜS GÜVENLIGI IÇIN FAYDALI VE GEREKLI."