Bilinmesi gerekenler...
· Güneşten kaynaklanan ultraviyole (UV) ışınları gözün mercek ve retinasına zarar vererek, çocukların ve erişkinlerin ilerideki yaşamlarında katarakt olmasına ve görmesini etkileyecek başka rahatsızlıklar yaşamasına neden olur. Bu yüzden güneşe çıkarken baş ve gözlerin güneşten korunması çok önemlidir.
· Gözlük camının renginin koyu olması UV filtreleme kapasitesiyle alakalı değildir. Güneş gözlükleri, renginin koyu olmasından değil, camlarına özel bir kimyasal madde eklenmesinden dolayı güneş ışınlarından korurlar. Benzer şekilde polarize camlar ve aynalı camlar da, uygun şekilde üretilmiş değilse güneşten koruyamaz.
· Geniş camlı, yüze iyi oturan ve göze yakın yerleşen gözlükler en iyi korumayı sağlar. Yanları siperli gözlükler çevresel ışınlara karşı koruma da sağlar. Numaralı gözlük ya da lens kullananların güneş gözlükleri de numaralı olmalıdır. Kontak lensler UV koruması sağlamaz, dolayısıyla kontak lens kullananlar da güneş gözlüğü takmalıdır.
· Güneş gözlüğünün yanında, güneş kremleri ve siperlikli şapkalar gibi diğer koruyucu önlemlerin de alınması gereklidir.
· 10.00-15.00 arasındaki süre güneş ışınlarının en tehlikeli olduğu zamandır. Yüksek rakımlı yerler, plajlar, karla kaplı alanlar ve geniş su birikintileri ultraviyole ışınlarıyla karşı karşıya gelme derecesini önemli ölçüde artırır. Güneş gözlükleri, gözleri direkt olarak güneşe bakmanın verebileceği ciddi zararlardan korumaz.